DEN HAAG - CDA-leider Balkenende wil het tempo van de onderhandelingen over een kabinet met Lijst Pim Fortuyn (LPF) en VVD hoog houden. "Niemand zit te wachten op maandenlange formatie-onderhandelingen", zei Balkenende vrijdag na een gesprek met informateur Donner.

De CDA-leider wil daarom vasthouden aan een kort 'strategisch document', waarin de partijen op hoofdlijnen afspraken maken. VVD-leider Zalm benadrukte donderdag nog dat hij gewoon een ouderwets regeerakkoord wil maken.

Het gesprek van vrijdag was voor informateur Donner vooral bedoeld om te horen welke prioriteiten het CDA heeft tijdens de komende onderhandelingen. Donner praat nu met LPF-leider Herben en vice-fractievoorzitter Hoogendijk. Vrijdagmiddag komt VVD-leider Zalm bij de informateur langs. Maandag gaan ze weer met elkaar om de tafel zitten.

Afspraken

Balkenende heeft Donner duidelijk gemaakt dat het CDA snel afspraken wil maken over het tegengaan van bureaucratie bij de overheid, meer keuzevrijheid voor burgers en instellingen, een financieel-economisch kader en verbetering van de infrastructuur en veiligheid. De CDA-leider verwacht op deze punten goed zaken te kunnen doen met VVD en LPF.

Balkenende zei te beseffen dat de aanpak van de WAO een van de 'moeilijkere punten' tussen vooral CDA en VVD is. De christen-democraten hebben het onlangs uitgebrachte advies van de Sociaal-Economische Raad hierover omarmd, de VVD verwees het naar de prullenbak.

Niet onder de indruk

Balkenende toonde zich niet onder de indruk van de woorden van Zalm die donderdag aangaf dat de VVD met deelname aan een kabinet wel verwachtte veel van het eigen verkiezingsprogramma te kunnen binnenhalen.

"Iedereen heeft beloftes aan de kiezer gemaakt en wil het maximale bereiken. Het is logisch dat de VVD zegt veel binnen te willen halen nadat ze door de bocht is gegaan", zei Balkenende.

LPF blij met Zalm

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) is blij dat VVD-leider Zalm zich hard opstelt bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Volgens vice-fractievoorzitter Hoogendijk kunnen de VVD en de LPF daarbij mooi een blok vormen tegen het CDA.

"Laat Zalm maar hard onderhandelen. Zijn ervaring komt ons goed uit, want wij hebben veel inhoudelijke overeenkomsten met de VVD.", aldus Hoogendijk vrijdag voor het gesprek met informateur Donner. De tweede man van de LPF is niet bang dat Zalm op een dik regeerakkoord aanstuurt. Het gaat hem erom over een aantal punten hard te onderhandelen.

Vanaf vrijdag doen LPF-leider Herben en Hoogendijk de formatiebesprekingen samen. Twee weten meer dan één, zo verklaarden ze alletwee hierover. Herben, die tien minuten te laat was voor zijn gesprek met Donner vond het bovendien 'gezellig'.