BOGOTA - De door de Verenigde Staten gefinancierde antidrugscampagne in Colombia, het zogeheten Plan Colombia, is mislukt. Dat staat in een rapport over de financiën van de regering dat woensdag in de hoofdstad Bogota is gepubliceerd.
Plan Colombia

Voor het ambitieuze plan, dat nu twee jaar oud is, betaalt Washington jaarlijks 2 miljard dollar aan Colombia om het land te helpen in de strijd tegen de drugshandel en -teelt. Maar dat heeft niet geholpen, blijkt uit het rapport.

Wildgroei

Colombia heeft nu naar schatting 163.000 hectare cocaplanten, waar cocaïne van wordt gemaakt. Toen het Plan in augustus 2000 werd ingevoerd, was dat 120.000 hectare. En dat terwijl in de afgelopen twee jaar circa 152.000 hectare cocaplantage is vernietigd.

Topfunctionarissen

De publicatie van het rapport kwam enkele uren voordat Amerikaanse topfunctionarissen in Bogota zouden aankomen. Zij bespreken daar het Plan Colombia en andere zaken met de nieuwe president Alvaro Uribe en de ministers Ramirez van Defensie en Barco van Buitenlandse Zaken.

586.000 kilo drugs

Colombia blijft de grootste exporteur van cocaïne, met een jaarlijkse productie van 580 ton. Daarnaast produceert het land nog eens zes ton heroïne per jaar.