AMSTERDAM - Bij vijf Nederlandse dialysecentra zijn lekken geconstateerd in bloedscheidingsfilters die worden gebruikt in dialyseapparaten voor nierpatiënten. Nierpatiënten zouden daardoor besmet kunnen raken met hiv of hepatitis. Dat meldt de Volkskrant maandag.

Begin september werd bekend dat er problemen waren met de filters van de Portugese fabrikant Pronefro. De problemen spelen al sinds mei, maar werden aanvankelijk nog afgedaan als incidenten.

Direct nadat bekend werd dat er ondeugdelijke filters waren gebruikt zijn deze uit de roulatie genomen en zijn patiënten van de vijf betrokken dialysecentra geïnformeerd en getest op mogelijke virussen. Er zijn geen besmettingen geconstateerd, maar de testen moeten herhaald worden omdat sommige ziekten zich pas laat manifesteren.

Bij dialyse wordt het bloed via een kunstnier gezuiverd. Onderdelen van het dialyseapparaat die met bloed in aanraking komen worden na gebruik vervangen. Door een lek in het filter kunnen er echter bloedresten in het apparaat terechtkomen.