BRUSSEL - De liberale fractie in het Europees Parlement vindt dat de Franse eurocommissaris Barrot moet opstappen. "Op zijn minst moet hij worden geschorst zolang geen vragen zijn beantwoord over zijn verleden", zo heeft leider Graham Watson zondag gezegd.

Barrot blijkt in 2000 te zijn veroordeeld wegens gesjoemel met geld voor zijn politieke partij. Het vonnis kwam pas donderdag aan het licht. Door een speciale Franse wet was het arrest steeds geheim gebleven.

Aanzien

De aanwezigheid van Jacques Barrot beschadigt het aanzien van de nieuwe Europese Commissie die maandag begint, vindt Watson. Zijn collega van de socialistische fractie had vrijdag al gevraagd om een gesprek met voorzitter Barroso van de Europese Commissie.

Eurocommissarissen moeten opstappen als de voorzitter hen daarom vraagt. Dat is echter nu niet aan de orde. Barroso heeft het Europees Parlement zaterdagavond wel toegezegd dat Barrot schriftelijk "alle benodigde informatie over zijn persoonlijke situatie zal geven". Ook stelde de commissievoorzitter dat Barrot beschikbaar is voor overleg met het parlement.

Verkeer

Barrot is in de nieuwe Commissie verantwoordelijk voor Verkeer. Hij was voorgedragen door zijn partijgenoot en Franse president Chirac. Die is zelf ook beschuldigd van illegale partijfinanciering. Chirac geniet als president echter immuniteit tegen rechtszaken hierover.

Opspraak

De nieuwe Europese Commissie kwam de afgelopen weken al eerder in opspraak. De beoogd justitiecommissaris Buttiglione maakte denigreerde opmerkingen over homo's en vrouwen, die hij juist tegen discriminatie had moeten beschermen. Over de kandidaat uit Letland, Ingrida Udre, gingen geruchten over illegale partijfinanciering. Beiden zijn vervangen.