MOSKOU - De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush hebben vrijdagochtend in het Kremlin in Moskou een historisch ontwapeningsakkoord getekend. Het verdrag houdt voor beide landen een radicale vermindering van het aantal nucleaire kernkoppen in.

Bekijk video

Bush zei na afloop van het onderhoud met zijn ambtgenoot en voor de ondertekening, dat het verdrag het begin is van een 'nieuw tijdperk', waarin alle twijfels en verdenkingen naar de achtergrond verdwijnen.

Poetin sprak van de 'nieuwe kwaliteit' van de betrekkingen tussen beide landen. "Wij hebben nu een kwalitatief nieuwe, vertrouwenwekkende relatie."

De twee landen brengen hun wapenarsenaal terug van de huidige circa 7000 tot 6000 kernkoppen per land tot elk een aantal van tussen de 1700 en 2200. Die operatie zal tien jaar duren. De Verenigde Staten zullen een deel van de wapens niet ontmantelen maar opslaan, zo spraken de twee landen af. Moskou heeft zich daar aanvankelijk fel tegen verzet, maar uiteindelijk stemde Poetin er toch mee in.

De Russische generaal Baloejevsky, eerste plaatsvervangend chef van de generale staf en de belangrijkste Russische onderhandelaar bij het rakettenoverleg met de VS, heeft zich ook na het maken van de afspraken negatief uitgelaten over opslaan. Rusland zal er bij de VS op blijven aandringen toch alle kernkoppen te vernietigen.

Poetin en Bush ondertekenden behalve het ontwapeningsakkoord ook een verklaring over het 'strategisch partnerschap' tussen hun landen.