KEULEN/HAMBURG - Duizenden moslims zijn zondag in de Duitse stad Keulen de straat opgegaan om te demonstreren tegen terreur en geweld in naam van de islam. De Turks-Islamitische Unie en andere vertegenwoordigingen van de Turkse gemeenschap in de Bondsrepubliek hadden tot de betoging opgeroepen.

Met ruim 20.000 deelnemers was het een van de grootste moslimbetogingen ooit in Duitsland, meldden Duitse media. Een stoet vertrok vanaf een moskee, een andere stoet vanaf de rooms-katholieke Dom. Ook regionale politici liepen mee, net als vertegenwoordigers van christelijke en joodse gemeentes. Veel betogers zwaaiden met Turkse, Duitse en Europese vlaggen.

Niet overslaan

"Na de brute moord op de Nederlandse regisseur Theo van Gogh en overvallen op islamitische instellingen mag deze golf van geweld niet naar de Bondsrepubliek overslaan", benadrukte de regeringsfunctionaris voor immigratie en integratie, Beck, naar aanleiding van de manifestatie.

Bereidheid tot integratie

De Duitse regeringsleider Schröder had zaterdag de moslims in Duitsland gemaand een grotere bereidheid tot integratie te tonen. Immigranten moeten zich duidelijk tot de Duitse rechtsorde en de Duitse democratische spelregels bekennen, aldus de sociaal-democraat. Gelet op de aanslagen van extremisten in Nederland kan een democratie "noch rechtsvrije ruimtes noch parallelle samenlevingen dulden", zei bondskanselier Schröder in Berlijn. Tolerantie kan er in een democratie "slechts binnen duidelijk gedefinieerde grenzen" zijn.

Op een partijconferentie in München riepen christen-democratische politici van de CSU alle islamitische burgers op zich sterker tegen islamitisch extremisme en terrorisme te keren.

Leerplicht

Toppolitici van de christen-democratische CDU willen dat de leerplicht voortaan ook voor kinderen met een islamitisch geloof wordt nageleefd. De algemene leerplicht geldt voor iedereen die in Duitsland leeft, niet alleen voor christenen, benadrukte CDU-vice-voorzitter Schäuble in de krant Bild am Sonntag. Hij wil ook geen uitzondering meer voor het gymnastiekonderwijs.