AMSTERDAM - Bijna 20.000 mensen kwamen zondag naar het Museumplein in Amsterdam voor het concert Stay Close! Marmoucha dakka, Ali B., Blof, Thé Lau, K-Liber, Lange Frans en Baas B, Krezip, Frank Boeijen, Extreme, Kane en The Partysquad traden op tijdens het ruim twee uur durende minifestival.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Stay Close! was een initiatief van een aantal artiesten dat vooral jongeren uit alle gemeenschappen in Nederland wilde oproepen om "bij elkaar te blijven." De moord op Theo van Gogh en de spanningen die dat opriep, waren de directe aanleiding.

Smeltkroes

De laatste weken leken vooral de verschillen tussen bevolkingsgroepen in Nederland bepalend. Zondag viel dat even weg. Het Museumplein was weer de smeltkroes waar Nederland tot voor kort trots op was. Jong, oud, wit, zwart en alles daar tussenin in een gemoedelijke sfeer bij elkaar. Dat de temperatuur maar nauwelijks boven het vriespunt leek uit te komen, bracht de mensen op het plein letterlijk nog dichter bij elkaar.

'Omarm me'

Na de inleidende trommels van Marmoucha dakka, begon Stay Close! met een optreden van Ali B. De rapper benadrukte dat alle verschillende artiesten zondag samen met het gemêleerde publiek één front vormen tegen intolerantie. Blof begon daarna met het nummer Omarm me. "Een beetje idealistisch wellicht", zei zanger Paskal vooraf, "maar ik denk als iedereen dat wat meer zou doen, we een stuk verder zouden komen."

'Denk niet zwart wit'

Blof sloot af met een gezamenlijk optreden met Thé Lau. Hij schreef jaren geleden het nummer Iedereen is van de wereld (en de wereld is van iedereen). De verwarring van de afgelopen weken en de verbroedering van zondag komen in het nummer in een zin samen. Een andere oudgediende was Frank Boeijen, eveneens met een oud, maar zeer actueel nummer. Boeijen schreef Zwart Wit in 1983 nadat de 15-jarige Kerwin Duinmeijer in Amsterdam was doodgestoken door een 16-jarige skinhead. De tekst "Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit, maar aan de kleur van je hart" misstond niet op het verbroederingsconcert.

Positief staartje

Zangeres Jacqueline van Krezip beleefde de afgelopen weken als iets onwerkelijks. Ze zat in Los Angeles toen Theo van Gogh op 2 november werd vermoord en volgde het nieuws grotendeels via internet. "Het was gruwelijk. Ik had tranen in mijn ogen. Ik ben blij dat ik aan die vreselijke gebeurtenis vandaag een positief staartje kan geven", zei Jacqueline.

Nuchtere Hollanders?

De middag werd aan elkaar gepraat door Dolf Jansen en Howard Komproe. De laatste verbaasde zich over de hysterische reacties die de moord op Van Gogh opriep. Komproe: "Als er wordt gezegd dat we in oorlog zijn, vind ik dat echt overdreven. Ik hoop dat we vandaag een positieve impuls kunnen geven. We hebben het toch altijd over nuchtere Hollanders? Daar heb ik de laatste weken niet zoveel van gemerkt."