KIEV - Oekraïne kiest zondag in een tweede en beslissende verkiezingsronde een nieuwe president, waarbij meer dan 37 miljoen kiesgerechtigden hun stem kunnen uitbrengen. In de eerste ronde op 31 oktober behaalde geen van de kandidaten de benodigde absolute meerderheid.

De nipte winnaar van de eerste ronde was de pro-westerse kandidaat van de oppositie, Viktor Joesjtsjenko (50). Hij neemt het op tegen premier Viktor Janoekovitsj (54), de favoriet van Rusland en scheidend president Koetsjma.

Europese Unie

De uitkomst van de verkiezingen bepaalt de toekomstige koers van de voormalige Sovjetrepubliek. De econoom Joestsjenko wil een sterke toenadering tot de Europese Unie, terwijl de 'apparatsjik' Janoekovitsj (54) net als zijn voorganger vooral hecht aan goede banden met Rusland.

Buitenlandse waarnemers

Met spanning wordt uitgekeken naar het verloop van de kiesdag. De eerste ronde voldeed volgens buitenlandse waarnemers niet aan de internationale normen. In de aanloop naar de verkiezingen zou het staatsapparaat volledig in dienst van Janoekovitsj hebben gestaan. Op de verkiezingsdag zelf waren er onregelmatigheden, die waarschijnlijk in het nadeel van Joesjtsjenko hebben gewerkt.

Protesten

President Koetsjma heeft zaterdag gewaarschuwd dat het eventuele protesten van de oppositie niet zal tolereren. De oppositie heeft massale demonstraties aangekondigd als door fraude de stembusgang in het voordeel van de regeringskandidaat wordt beslist.