NEW YORK - De oudste man ter wereld, de Amerikaan Fred Hale, is in in Syracuse, New York, overleden op 113-jarige leeftijd. Dat heeft de krant Syracuse Post-Standard zaterdag bericht.

Hale, die 1 december jarig zou zijn geworden, overleed vrijdag in zijn slaap nadat hij eerder een longontsteking had opgelopen, zei zijn 51-jarige kleinzoon en naamgenoot Fred Hale.

1890

Fred Hale werd in New Sharon, Maine, geboren op 1 december 1890, het jaar dat Jack the Ripper de straten van Londen onveilig maakte en Arthur Conan Doyle begon aan zijn wereldberoemde verhalenserie over Sherlock Holmes.

Hale, die werkte als postbeambte bij de spoorwegen, ging in 1957 met pensioen. Hij heeft 21 Amerikaanse presidenten meegemaakt. Hale was bijna 80 toen astronaut Neil Armstrong in 1969 zijn eerste stappen op de maan zette. Toen hij 108 was, haalde de krasse baas het Guinness Book of World Records als oudste houder van een rijbewijs.

Bijenhouder

Als enthousiast bijenhouder, schreef Hale zijn gezondheid toe aan een dagelijkse eetlepel honing bij het ontbijt met af en toe een glaasje whiskey. Volgens zijn kleinzoon had Hale "niet veel nodig om gelukkig te zijn''.

In Nederland is mevrouw Van Andel-Schippers, geboren op 29 juni 1890, de oudste. Zij geldt als oudste mens ter wereld. Deze week berichtte het dagblad China Daily dat de 119-jarige Chinese Li Cairong claimt de oudste mens ter wereld te zijn.