HAARLEMMERMEER - Het politiewerk in Haarlemmermeer komt in de knel door de extra beveiliging van de luchthaven Schiphol. Als de terreurdreiging aanhoudt, moeten er daarom meer agenten komen, zei burgemeester A. Hertog van Haarlemmermeer zaterdag.

De politie in Haarlemmermeer patrouilleert sinds juli dit jaar extra rond Schiphol wegens de verhoogde terreurdreiging. Ze let extra op mensen die aan het filmen zijn, kapotte hekken en andere verdachte zaken. Volgens burgemeester Hertog zijn hiermee dit jaar ongeveer 5000 manuren gemoeid. Die tijd gaat ten koste van zaken als criminaliteitsbestrijding, inbraken en toezicht.

Vijf banen

Als de bewaking van de luchthaven volgend jaar doorgaat, verwacht Hertog dat er over het hele jaar 9000 uren verloren gaan voor de gewone politietaken. "Dat zijn bij elkaar al gauw vijf banen. Als je de AIVD gaat versterken, moet je ook de politie niet vergeten. Dan kun je niet zeggen: jongens, zoek het maar uit.''

De burgemeester wil daarom bij minister Remkes van Binnenlandse Zaken aankloppen voor extra politiemensen, als de patrouilles rond Schiphol volgend jaar worden voortgezet.

KLPD

Ook bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), is het de laatste tijd erg druk. De dienst verzorgt de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis, diplomaten, politici, officieren van justitie, andere ambtsdragers en burgers die door de overheid beveiliging krijgen aangeboden.

De dienst, die ongeveer tweehonderd medewerkers heeft, krijgt hulp van de Koninklijke Marechaussee (Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten) en van politiemensen. Dat zei een woordvoerder van het KLPD zaterdag.