LEEUWARDEN (ANP) - Opnieuw is er een zware gevelplaat van de Achmeatoren in Leeuwarden gevallen. Dat liet verzekeraar Achmea zaterdag weten. Niemand raakte gewond. De plaat viel vrijdag van de derde verdieping aan de westkant twee meter omlaag op een onderliggend dak. Eerder viel in december 2001 en februari 2002 een plaat van het 114 meter hoge kantoorgebouw.

Het verzekeringsbedrijf bewaakt het gebouw dit weekeinde 24 uur per dag. Maandag wordt begonnen met de dubbele verankering van de platen aan de westzijde van de toren. Aan de drie andere zijden waren de platen op die manier al vastgemaakt.

Maatregelen

Nadat in 2002 voor de tweede maal een granieten plaat van de toren was gevallen, deed TNO Bouw uitgebreid onderzoek. Conform de adviezen heeft de verzekeraar toen maatregelen genomen. "We verankeren de platen aan de westzijde nu ook dubbel. Dat is de kant die het meest in de luwte ligt. Vandaar dat toen geadviseerd is voor een enkele verankering'', zei Astrid Spieker, woordvoerster van het concern, zaterdag.

Inmiddels heeft Achmea uitgebreid met de gemeente Leeuwarden over de toren overlegd. De 100 kilo zware natuurstenen plaat is niet beschadigd.