DEN HAAG - Het bedreigde VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali "is veilig, dat is het belangrijkste". Dat antwoordde vrijdag vice-premier en VVD-voorman Zalm na de wekelijkse ministerraad op vragen over de langdurige afwezigheid van Hirsi Ali in de openbaarheid.

Volgens vrienden van Hirsi Ali wordt zij opzettelijk weggehouden uit de Kamer en zij zou monddood worden gemaakt. Dat bestreed Zalm. Volgens hem is het niet zo dat de Tweede Kamer of de beveiliging daarvan haar niet kan bewaken of het onmogelijk maakt haar werk te doen. Het is volgens Zalm haar eigen keuze om weg te blijven. "Ik heb alle begrip dat zij niet zo'n behoefte heeft naar de Tweede Kamer te komen."

Onder anderen schrijver Leon de Winter neemt de zaak hoog op. Met een andere vriend van Hirsi Ali, jurist en columnist Ellian, liet hij donderdag weten dat zij al bijna twee weken geen contact met haar hebben gehad, terwijl dat daarvoor bijna dagelijks was.

Ellian viel uit naar "krachten binnen de overheid" die Hirsi Ali weghouden. Ze was niet bij de crematie van Theo van Gogh, met wie ze nauw bevriend was en die met haar de gewraakte film 'Submission' maakte. Hirsi Ali miste ook het Kamerdebat over de moord op Van Gogh.