ARNHEM - Advocaat-generaal C. Grimbergen heeft vrijdagmiddag voor het gerechtshof in Arnhem twaalf jaar celstraf en tbs geeist tegen de 19-jarige Goran M., een van de verdachten van de moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric. Het Openbaar Ministerie vindt een lange straf op zijn plaats, omdat de moord zeer gewelddadig was en koelbloedig voorbereid. Bovendien hebben de verdachten geen enkel respect voor de nabestaanden van het meisje getoond, aldus Grimbergen.

Het OM eiste voor de rechtbank dezelfde straf. De rechtbank vond acht jaar cel echter voldoende, omdat Goran M. volgens deskundigen ook nog zeer lang bezig zal zijn met gedwongen therapie. Onderzoekers omschrijven de jongen als normloos, gefascineerd door de dood, totaal verhard en egocentrisch. De jongen heeft toegegeven dat hij vorig jaar zijn vriendin Maja wurgde met een touw. Daarna stak hij met een ander het lichaam in brand. Aanleiding voor de moord was "een aantal kleinigheden die gingen irriteren", zei Goran M. voor het hof.

Ferdi Ö. was volgens de jongen de eerste die zei dat hij Maja wel iets aan kon doen. De twee jongens spraken daar ruim twee weken over. De plannen namen steeds serieuzere vormen aan. Allerlei manieren om Maja van het leven te beroven passeerden de revue.

Wurging

Zo wilden zij het meisje dronken voeren en van een toren gooien. Met een blok beton aan haar been in de Waal smijten of een overdosis pillen laten slikken. Uiteindelijk werd gekozen voor wurging en daarna lijkverbranding, want dat hadden ze wel eens op televisie gezien. Daarvoor werden vooraf benzine en een touw ingeslagen.

Adovaat-generaal Grimbergen neemt het de jongen zeer kwalijk dat hij na de moord op Maja nog enkele dagen gewoon is doorgegaan met zijn leven. Zo deed hij de ochtend na de moord theorie-examen voor zijn rijbewijs en slaagde. Diezelfde dag zocht hij met anderen op verzoek van Maja's moeder in een naburig bosje naar het vermiste meisje. Toen twee dagen later bekend was dat Maja was vermoord, nam hij deel aan rouwuitingen op de school van het meisje en bij haar thuis.

Respectloos

"Respectloos tegenover de ouders van Maja, wiens leven is verwoest door de moord op hun enige kind. Het gaat hier om verdriet dat tot in lengte van jaren zal duren en daar moet ook een lange celstraf tegenover staan", aldus Grimbergen. De ouders van het meisje, die in de zaal zaten, hadden het regelmatig te kwaad tijdens de behandeling van de zaak. De vader hield zijn oren dicht toen de laatste uren van zijn dochter werden besproken.

De jongen zelf en zijn advocaat mr. M. Stassen willen dat Goran zo snel mogelijk met zijn tbs kan beginnen. De jongen erkent dat hij dringend therapie nodig heeft. Hij vindt het zelf ook erg dat hij zo emotieloos overkomt, zei hij voor het hof. Stassen vindt bovendien dat zijn cliënt een minder zware straf verdient, omdat hij alom is afgeschilderd als de grote boosdoener en de hoofddader, terwijl Ferdi Ö. minstens evenzeer schuldig is, aldus de raadsman.

Ferdi Ö

De beroepszaak van Ferdi Ö. dient pas in februari volgend jaar, aangezien er aanvullend psychologisch onderzoek en een getuigenverhoor moet plaatshebben. Deze jongen stelt dat hij doodsbang was voor psychopaat Goran M. en alleen daarom heeft meegedaan. De minderjarige Goran P. hoorde vrijdagmorgen in hoger beroep opnieuw zes jaar celstraf tegen zich eisen. Uitspraak 3 december.