AMSTERDAM - Rond middernacht is brand uitgebroken in het clubhuis van de Hell's Angels aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam. De brandweer schat dat de helft van het gebouw is afgebrand. Om 1.30 uur was de brand geblust.

Toen het vuur ontstond waren er maar een paar mensen in het clubhuis aanwezig. Eén persoon raakte lichtgewond. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Door de geïsoleerde ligging van het gebouw had de brandweer moeite het pand te benaderen. Bovendien was er aanvankelijk een tekort aan bluswater.

Een gespecialiseerd bedrijf is vrijdagmorgen begonnen met het verwijderen van het asbest dat vrijkwam tijdens de brand die enkele uren eerder een deel van het onderkomen van de Hell's Angels aan de Wenckebachweg in Amsterdam vernielde.

Volgens een woordvoerster van de brandweer is het asbest aangetroffen in gevelplaten, maar gaat het om zogenoemde hechtgebonden materiaal. Dat betekent dat het gevaar op verspreiding van de gevaarlijke vezels vrij klein is. Er zou geen gevaar voor omwonenden zijn.

Volgens de brandweer ontstond de brand in de buurt van de bar, maar de oorzaak is nog onbekend. Onderzoek door de technische recherche kan pas plaatshebben na het verwijderen van het asbest.

De Amsterdamse Hell's Angels doen in tegenstelling tot hun roemruchte verleden tegenwoordig niet zo vaak meer van zich spreken. In 2000 trokken ze nog even de aandacht door hun 'escorte' van de begrafenisstoet van de geliquideerde Sam Klepper, bij de Angels beter bekend als 'Sam 666' .

In februari vorig jaar viel de politie het clubhuis binnen. De agenten troffen er zeven vuurwapens aan, waaronder een machinepistool. Tot in de Tweede Kamer ontstond vervolgens een discussie over het feit dat Hell's Angel Big Willem over een wapenvergunning bleek te beschikken. Overigens was die vergunning niet van toepassing op de gevonden wapens.