JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon houdt niet meer vast aan zijn eerdere eis tot ontmanteling van alle radicale Palestijnse bewegingen. Daarmee zijn Sharons voorwaarden voor nieuw vredesoverleg met de Palestijnen iets versoepeld. Dat heeft de Israëlische krant Haaretz vrijdag gemeld.

"Ik ben niet van plan om tijd te verspillen. Mijn plan is om, als de nieuwe Palestijnse leiding er klaar voor is, via welke weg dan ook de relatie met de Palestijnen te verbeteren." Voorlopig neemt Sharon er volgens de krant genoegen mee dat de Palestijnen een einde maken aan het ophitsen van hun mensen tegen Israël.

Daarmee wordt Sharon 'te soft'. Die zorg hebben leden van zijn eigen Likud-partij onmiddellijk geuit. Vooral de verklaring dat Sharon voorlopig genoegen neemt met Palestijnse maatregelen tegen anti-Israëlische propaganda, in plaats van tegen anti-Israëlisch geweld, is slecht gevallen.

Daarmee is hij afgestapt van "de basisvoorwaarde tot ontmanteling van terroristische netwerken", zei Landbouwminister Katz. "De premier neigt naar links", constateerde ook onderminister Ratson van Handel en Industrie.