AMSTERDAM - De wachtlijsten in de zorg worden veroorzaakt doordat ziekenhuizen slecht plannen, weinig samenwerken en veel onnodig werk doen. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Volksgezondheid en de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) waaruit Trouw citeert.
Trouw

Volgens de krant is het rapport ongekend kritisch. Het nog vertrouwelijke concept-rapport is opgesteld in opdracht van minister Borst (Volksgezondheid) en wordt vrijdagochtend uitgebreid besproken in het VPRO-radioprogramma
Argos

Ondanks de vele miljoenen die Borst geeft aan de ziekenhuizen, blijven de wachtlijsten heel lang. Er blijkt nog veel verkeerd te gaan in ziekenhuizen waardoor wachtlijsten in de hand worden gewerkt.

Zo staan operatie-afdelingen bekend om hun tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, waardoor veel operaties niet kunnen doorgaan. Daarnaast doet de ene chirurg drie keer zo lang over een ingreep als een andere. Specialisten spreken elkaar daar meestal niet op aan.

Onnodig

Verder hebben de onderzoekers gemerkt dat veel veel onnodige ingrepen plaatsvinden omdat er bij artsen grote verschillen zijn bij het vaststellen of een behandeling nodig is. Volgens één orthopedisch chirurg zijn zelfs 98 procent van de kniekijkoperaties niet terecht.

Voor ziekenhuizen is het financieel vaak gunstiger een patiënt een paar dagen op te nemen, dan poliklinisch te behandelen. Drie van de onderzochte ziekenhuizen zijn daarom bezig het aantal dag behandelingen terug te brengen, en te vervangen door - onnodige - ziekenhuisopnamen, aldus Trouw.