DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor het gerechtshof in Den Haag drie maanden celstraf geëist tegen de 30-jarige Farid A. uit Schiedam wegens het bedreigen van Tweede-Kamerlid Wilders (Groep Wilders) op internet.

De politie hield de man oktober vorig jaar aan nadat het waarnemend hoofd beveiliging van de Tweede Kamer aangifte had gedaan. A. deed onder de naam 'Farid' op de internetsite Maghrebonline.nl uitspraken als 'Wilders moet echt met de dood worden bestraft voor zijn fascistische uitspraken over islam, moslims en de Palestijnse zaak'.

Ook plaatste A. een foto van Wilders op de site. Hij kwam tot zijn bedreigingen, nadat Wilders de toenmalige Palestijnse leider Arafat een 'terroristenleider' noemde.

De rechtbank legde A. begin dit jaar 120 uur dienstverlening en een maand voorwaardelijke celstraf op. De aanklager vond die straf onaanvaardbaar. "Iedereen moet in staat zijn zijn mening te uiten.

Geert Wilders voelde zich duidelijk bedreigd en vreesde voor zijn leven. De straf moet een signaal zijn voor iedereen die politici de mond wil snoeren", aldus advocaat-generaal C. Strack vrijdag tijdens het hoger beroep voor het hof. "De afgelopen weken hebben we kunnen zien dat de rechtsorde verstoord wordt door mensen die dit soort bedreigingen uiten."

De verdachte en zijn advocaat waren niet aanwezig tijdens de zitting. Het hof doet 3 december uitspraak.