UTRECHT - Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace hebben vrijdagochtend de hoofdingang van het computerbedrijf Hewlett-Packard (HP) in Utrecht geblokkeerd. Ze demonstreren tegen het gebruik van broomhoudende brandvertragers in computers. De activisten bouwen een muur van duizend oude computers van HP voor de ingang.

Uit door Greenpeace geïnitieerd onderzoek van professor P. Sauer van het Academisch Ziekenhuis in Groningen blijkt dat chemische stoffen als vlamvertragers met broom in het menselijk bloed kunnen belanden. Greenpeace heeft de resultaten van dit onderzoek deze week gepresenteerd.

"We hebben dit jaar verscheidene gesprekken met HP gehad maar het bedrijf weigert over te stappen op de onschadelijke varianten van de broomhoudende vlamvertragers die voorhanden zijn", aldus een woordvoerder van Greenpeace. "Voor een bedrijf dat niet maatschappelijk verantwoord wil ondernemen, is in onze ogen geen plaats."

Werknemers

De actie van de milieuorganisatie begon om 06.15 uur. Werknemers van HP kunnen het bedrijf wel via andere ingangen bereiken. Greenpeace eist dat de directie van het computerbedrijf vrijdagochtend toezegt over te stappen op een ander soort vlamvertrager. "Als dat niet gebeurt, laten we de muur van computers hier staan", aldus de woordvoerder.