NEW YORK - Personeel van de Verenigde Naties maakt zich op om een motie van wantrouwen aan te nemen tegen secretaris-generaal Kofi Annan. Bronnen verklaarden tegen het Franse persbureau AFP dat het vertrouwen weg is wegens de vele schandalen waarmee Annan te maken heeft gehad.

Directe aanleiding voor de stemming is het feit dat Annan eerder deze week VN-medewerker Dileep Nair de hand boven het hoofd hield en amnestie gaf. De VN-functionaris zou zich schuldig hebben gemaakt aan ongewenste intimiteiten en vriendjespolitiek. De bond van VN-personeel had gevraagd om een formeel onderzoek naar de handel en wandel van Nair.

Woordvoerder Eckhard van Kofi Annan maakte evenwel dinsdag bekend dat Nair door Annan was vrijgesproken "na een diepgravend onderzoek". Annan onderstreept volgens de zegsman dat hij alle vertrouwen heeft in Nair. Medewerkers van de volkerenorganisatie hebben zich tegen die beslissing gekeerd en zeggen dat de onderzoekers zich niet eens tot de bond hebben gewend tijdens hun onderzoek.

Onthullingen over allerhande andere schandalen zoals de miljarden die Saddam Hussein roofde tijdens het olie-voor-voedsel-programma van de Verenigde Naties, maar ook de ophef rond vermeende misdragingen door de Hoge Comissaris voor de Vluchtelingen Ruud Lubbers deden het aanzien van Annan ook geen goed.

Volgens VN-functionarissen is het nooit eerder in de geschiedenis van de organisatie voorgekomen dat personeel stemde over een motie van wantrouwen tegen de hoogste baas en het management.