WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de opsporing van een handlanger van terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag laten weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De handlanger, Abu Musab al-Suri, zou terroristen hebben opgeleid in het gebruik van gif en chemicaliën. Al-Suri, een Syriër die ook een Spaans paspoort heeft, gaf les in een trainingskamp van het terroristennetwerk al-Qaeda in Afghanistan.

Videoboodschappen

Sinds de Amerikaanse inval in dat land is Al-Suri, die ook wel Mustafa Setmariam Nasar wordt genoemd, spoorloos. Mogelijk bevindt hij zich in Irak. Al-Suri zou verantwoordelijk zijn voor de teksten die al-Zarqawi via videoboodschappen regelmatig de wereld instuurt. Al-Zarqawi wordt verantwoordelijk gehouden voor veel terroristische acties in Irak.

Het is niet duidelijk waarom de VS haast willen maken met de opsporing van al-Suri. Mogelijk zijn de Amerikanen steeds meer bezorgd over de mogelijkheden van al-Qaeda om massavernietigingswapens te fabriceren.

Al-Nasar zou ook nauwe banden hebben gehad met Imad Eddin Barakat Yarkas. Die zit in Spanje vast omdat hij de vermoedelijke leider van de Spaanse cel van al-Qaeda is. Yarkas, alias Abu Dahdah, wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001 in Washington en New York.