BRUSSEL/TONGEREN - Een 35-jarige eigenaar van bars in België en Nederland is donderdag in het Belgische Tongeren veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Hij moet ook bijna 50.000 euro boete betalen voor het illegaal tewerkstellen van een twintigtal Oost-Europese vrouwen en één minderjarig meisje in de prostitutie.

De man had bars tegen de grens, in Maasmechelen en Maaseik, maar ook in Nederland tussen mei 1998 en april 1999. Een 32-jarige compagnon uit Weert kreeg bij verstek een celstraf van vier jaar en net zo'n hoge boete. De man, die connecties had met het Oost-Europese misdaadmilieu, leverde op verzoek vrouwen. In ruil daarvoor hield hij 25 procent van hun loon in.

De echtgenote van de bareigenaar kreeg voor haar "ondergeschikte maar noodzakelijke" rol één jaar voorwaardelijke celstraf. Een 27-jarige vrouw uit Venlo, die de exploitatie van de bar van de oorspronkelijke eigenaar overnam, kreeg bij verstek één jaar. Verder werd een bedrag van 50.000 euro verbeurd verklaard, plus een aantal luxewagens zoals een Jaguar.