HILVERSUM - Vrienden van het bedreigde VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali denken dat zij opzettelijk wordt weggehouden uit de Tweede Kamer. Jurist en columnist A. Ellian en schrijver L. de Winter geloven dat de afwezigheid van de politica niet te maken heeft met een veiligheidsrisico, maar met pogingen haar monddood te maken.

De twee zeiden dat donderdag in het tv-programma TweeVandaag. Ze wijzen erop dat zij al bijna twee weken geen contact meer hebben met Hirsi Ali, terwijl ze daarvoor vrijwel dagelijks contact hadden.

Ze vinden haar onzichtbaarheid niet passen bij haar strijdbaarheid, die ze tot het laatste contact na de moord op Theo van Gogh nog toonde. Zelfs op haar eigen verjaardagsfeest, afgelopen zaterdag, kwam de politica niet opdagen. Ook het Kamerdebat over de moord op Van Gogh miste ze.

Krachten

Ellian meent dat "krachten binnen de overheid" ervoor zorgen dat Hirsi Ali van iedereen wordt weggehouden. Dat ze hierdoor haar werk niet kan doen, noemt hij immoreel en onverantwoordelijk. Hij vindt dat een verkeerd signaal naar extremistische moslims.

Ook De Winter stelt dat de beveiliging ervoor moet zorgen dat zij in ieder geval haar werk als volksvertegenwoordigster moet kunnen doen. "Desnoods schakelen ze het halve leger daarvoor in." Tweede-Kamervoorzitter Weisglas sprak de beweringen tegen.

Volgens hem heeft Hirsi Ali zelf de beslissing genomen niet te komen. "Ze had er kunnen zijn." Hij wijst erop dat hij met minister Donner van Justitie over haar bewaking heeft gesproken. "Als ze had willen komen, had dat gekund", aldus Weisglas.