DEN HAAG - Voor particulieren die volgend jaar gedupeerd raken door het schrappen van de fiscale voordelen van het grijs kenteken komt er geen overgangsregeling. Pogingen van de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 om alsnog iets voor de particulieren te doen, liepen donderdag op niets uit.

De oppositiepartijen hadden eerder al tevergeefs bij staatssecretaris Wijn (Financiën) aangedrongen op een overgangsregeling.

Een regeling voor particulieren met grijs kenteken strandde uiteindelijk op 5 euro. Het CDA gaf aan dit bedrag niet weg te willen halen bij lage inkomens. Er lag een voorstel van de SGP om van de verhoging van de algemene heffingskorting, een belastingvoordeel voor iedereen, in 2005 5 euro af te halen. Latere jaren zou dat 3 en 2 euro kunnen zijn. Op die manier zou ruim 200 miljoen euro vrijgemaakt kunnen worden voor een overgangsregeling.

CDA-Kamerlid Van Vroonhoven verwees naar een uitspraak van de CDA-achterban, vorige week op het CDA-congres, meer oog te hebben voor de minima. Het grijs kenteken krijgt daarom geen voorrang, aldus het CDA. "We stellen op dit moment andere prioriteiten", zei Van Vroonhoven.