Het intrekken van een omstreden decreet zondag door de Roemeense regering, heeft nog geen einde gemaakt aan de massale protesten in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Zondag gingen weer veel Roemenen de straat op.

De naar schatting 500.000 demonstranten eisten nu het aftreden van de regering van premier Sorin Grindeanu. Alleen al in hoofdstad Boekarest dromden ongeveer 220.000 mensen samen op het centrale plein Piata Victoriei bij het regeringsgebouw. Op de gevel van het gebouw werden met laserstralen leuzen afgebeeld als ''aftreden''.

Grindeanu zegt niet van plan te zijn af te treden, tenzij het parlement daartoe besluit. Maar daar, voegt hij toe, heeft hij een meerderheid op zijn hand.

Onder druk van de dagenlange massale protesten trok de Roemeense regering zondag de omstreden amnestieregeling voor een aantal vormen van corruptie in. Grindeanu heeft zondag in een speciale kabinetszitting formeel besloten om van het plan af te zien.

Verduisterd

In de regeling zou ambtsmisbruik alleen nog strafbaar zijn als het frauduleuze bedrag hoger is dan omgerekend 50.000 euro. Dat zou onder andere de voorzitter van de partij van Grindeanu, Liviu Dragnea, goed uitkomen. Hij wordt ervan verdacht voor zo'n 22.000 euro te hebben verduisterd.

Dragnea wordt door veel Roemenen gezien als de 'macht achter de troon'. Vanwege zijn juridische verwikkelingen kon hij zich niet kandidaat stellen als premier, waarna Sorin Grindeanu naar voren werd geschoven.

Overvol

Grindeanu heeft betoogd dat de gevangenissen overvol zitten en dat hij met deze regeling van een heleboel gedetineerden af is. Hij zei ook dat met de maatregelen het strafrecht wordt aangepast aan recente uitspraken van het hooggerechtshof.

Maar de afgelopen dagen gingen honderdduizenden Roemenen de straat op om tegen de regeling te protesteren. President Klaus Iohannis, justitiewaakhond CSM en de ombudsman van Roemenië hebben geklaagd bij het grondwettelijk hof. Ook internationaal was er kritiek.

Ondertussen is de minister van Justitie de gebeten hond binnen het kabinet. Volgens premier Grindeanu heeft de bevolking de bedoeling van het decreet namelijk niet begrepen vanwege de slechte communicatie door justitieminister Florin Iordache.

Partijleider Dragnea verklaarde dat de eerste minister maar met hem moest gaan praten over zijn ''aanblijven of niet''.

Premier Roemenië zwicht voor protesterende bevolking
55
Premier Roemenië zwicht voor protesterende bevolking