LEEUWARDEN - Ongeveer 10 procent van de ouders in Friesland legt hun jonge kind vast in bed. Zij zijn bang dat het uit bed valt, voor wiegendood of dat het hoofdje vergroeit, maar zo brengen zij juist hun kind in gevaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de consultatiebureaus van de thuiszorg in Friesland, dat de instanties donderdag bekend hebben gemaakt. Vorig jaar voerden zij het onderzoek ook uit. Toen bleek dat ruim 13 procent van de kinderen tijdens het slapen wordt vastgelegd met slaapzakriemen of dekenriemen. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten kregen consulatiebureaus in het hele land veel vragen, aldus een woordvoerder van de Stichting Consument en Veiligheid.

De stichting adviseert ouders hoe ze hun kinderen wel veilig kunnen laten slapen, op onder andere hun website. Dat is onderdeel van de speciale 'veilig slapen' campagne van de stichting, die in juni is begonnen.

Volgens de Stichting Consument en Veiligheid overlijden jaarlijks 25 kinderen door wiegendood en zes door verstikking in bed. Bij de Stichting Wiegendood zijn dit jaar vier dodelijke ongelukken gemeld, met baby's die op een onveilige manier waren vast gelegd.