AMSTERDAM - Ruim 80 procent van de Nederlandse kinderen tussen de 8 en 12 jaar voelt zich wel eens onveilig. Dat blijkt uit het veiligheidsonderzoek dat de Nationale Kinderkrant uitvoerde onder haar lezertjes. Ruim vijfhonderd kinderen hebben meegedaan aan de enquête, die nog voor de moord op Theo van Gogh is gehouden.

Ruim tweederde van de kinderen voelt zich vooral onveilig op straat, 21 procent thuis en 8 procent op school. Drie op de vijf kinderen heeft wel eens iets engs meegemaakt. De meesten noemen geweld, bedreiging en brand als enge ervaringen.

Onveilig

Kinderen voelen zich vooral onveilig omdat zo veel geweld op televisie wordt uitgezonden. Ruim de helft wordt extra bang door het nieuws. Ze vinden dan ook dat volwassenen rekening moeten houden met wat wordt uitgezonden op televisie en op de voorpagina van de krant wordt afgedrukt.

Het nieuwsfeit dat het meeste indruk maakt op kinderen is, dat "mensen zomaar worden vermoord", gevolgd door de aanslagen in New York. Ook de oorlog in Irak, ontvoeringen, zinloos geweld, gijzelingen en nieuws over terroristen scoren hoog.

Bijna alle ondervraagden kennen het alarmnummer 112. Ruim de helft denkt dat 112 het telefoonnummer van de politie is en een kleine 8 procent geeft het niet spoedeisende nummer 0900-8844 op als het nummer van de politie.

Het onderzoek is gehouden in de laatste twee weken van oktober. De Nationale Kinderkrant heeft een oplage van 250.000 kranten en wordt sinds 2001 verspreidt op ruim duizend basisscholen in Nederland. Doelgroep van de krant zijn leerlingen en leerkrachten van groep 5 tot en met 8.