ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam houdt de Stichting Kinderopvang Rotterdam Noord verantwoordelijk voor de dood van een kindje in kinderdagverblijf Het Kleine Rijk. Donderdag begint de zaak voor de rechtbank in Rotterdam met een regiezitting, waarin de advocaat van de stichting een aantal verzoeken zal indienen bij de rechters.

Het meisje kwam 11 augustus klem te zitten in een kapot kinderbedje. Ze stierf een aantal dagen later in het ziekenhuis. Volgens het OM is de stichting onbedachtzaam en onoplettend geweest door een kapot bedje te gebruiken. Het meisje is te slapen gelegd door een medewerker van het kinderdagverblijf en raakte in het bovenste deel van het stapelbedje beklemd tussen de bedbodem en een schuifhekje.

Begin november maakte W. van Weperen, directeur van het Kenmerkinstituut, bekend dat naar schatting 40 procent van de kinderbedjes in kinderopvangcentra niet aan de wettelijke veiligheidsnormen voldoet. In Nederland zijn dit jaar volgens het particuliere instituut al drie kinderen omgekomen doordat ze in onveilige bedjes sliepen.