SANTIAGO - Een Chileense rechter heeft een voortvluchtige Duitse sekteleider woensdag schuldig bevonden aan seksueel misbruik van 26 kinderen. Dat heeft een raadsman van Chileense regering woensdag laten weten. Het proces tegen Paul Schaefer en andere leden van de sekte heeft acht jaar geduurd.

Schaefer is al jaren voortvluchtig. Volgens de Chileense wet kan de strafmaat pas worden bepaald als de veroordeelde weer is opgespoord. Wel hebben 22 Chileense en Duitse leden van de sekte straffen tot vijf jaar cel gekregen omdat ze het misbruik verborgen hebben gehouden en de rechtsgang hebben gehinderd.

De inmiddels 81-jarige Schaefer stichtte 43 jaar geleden met een aantal Duitse families in het zuiden van Chili een kolonie. In Duitsland werd hij toen al gezocht wegens aanranding van jongens. Op Colonia Dignidad (Kolonie Waardigheid) ging Schaefer opnieuw in de fout en vergreep zich in de loop der jaren aan zeker 26 Chileense jongens die op de kolonie werkten.

Daarnaast is Schaefer er herhaaldelijk van beschuldigd een schrikbewind te hebben gevoerd. Oud-leden verklaarden eind jaren tachtig tegen een commissie van het Duitse parlement dat sekteleden werden gemarteld. Zij zaten tegen hun zin vast en kregen elektrische schokken en injecties totdat zij zich hadden aangepast.

Ook onderhield de sekteleider goede banden met het bewind van de toenmalige Chileense dictator Augusto Pinochet. De Chileense geheime dienst zou op het terrein van de kolonie politieke gevangenen hebben gemarteld.