WASHINGTON - Condoleezza Rice, die door de Amerikaanse president Bush is voorgedragen als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, ondergaat vrijdag een kleine operatie. Dat heeft haar woordvoerder woensdag laten weten.

Volgens de woordvoerder heeft Rice een goedaardig bindweefselgezwel (fibroom) in de baarmoeder. Fibromen komen vrij veel voor. Men schat dat ongeveer een op vijf van de vrouwen ouder dan 35 jaar een fibroom heeft.

Uit de woorden van Rice' woordvoerder kon worden opgemaakt ze via een relatief nieuwe techniek, embolisatie, wordt behandeld. Door embolisatie valt de bloedvoorziening van het fibroom volledig stil. Daardoor ontstaat er een zuurstoftekort in het fibroom en sterft het weefsel af.

Ziekenhuis

De ingreep duurt ongeveer tussen één en anderhalf uur. Vermoedelijk zal Rice daarna nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Haar taken als Nationaal Veiligheidsadviseur worden voorlopig waargenomen door haar plaastsvervanger, Stephen Hadley. Die volgt Rice defintief op als zij tot minister wordt benoemd.