DOETINCHEM - De lokale partijen hebben fors gewonnen bij de verkiezingen voor elf nieuwe gemeenten in Gelderland en Overijssel. De winst ging vooral ten koste van het CDA dat in sommige gemeenten fors moest inleveren. De opkomst bleef in de meeste gemeenten aan de lage kant met 50 procent of zelfs lager.

De VVD liet een wisselend beeld zien in de einduitslag, terwijl de PvdA zich grotendeels handhaafde of iets verloor. Het CDA verloor fors in Zutphen, Oude IJsselstreek en Deventer.

De winst van de lokale partijen kwam vooral naar voren in de fusiegemeente Deventer (met Bathmen) waar het Algemeen Plattelandsbelang van 3,5 naar liefst 12,6 procent van de stemmen sprong.

In de nieuwe gemeente Lochem (met Gorssel) is Gemeentebelangen zelfs de grootste partij geworden. In Zevenaar verloor het CDA ruim 10 procent, terwijl Lokaal Belang van 4 procent naar ruim 20 procent ging.

Slechte weer

Het lage opkomstpercentage was volgens de gemeenten vooral te wijten aan het slechte weer en de politieke desinteresse. Bij sommige gemeenten was de herindeling zonder ruchtbaarheid verlopen, waardoor veel stemmers thuisbleven. Met name de jongeren lieten de gang naar de stembus links liggen.

Ruim 250.000 kiezers stemden woensdag voor de herindeling van 27 gemeenten. Dat aantal is teruggebracht naar elf. Deze gemeenten zijn: Deventer/Bathmen, Oude IJsselstreek, Montferland, Groenlo/Lichtenvoorde, Bronckhorst, Berkelland, Lochem (met Gorssel), Aalten, Zutphen (met Warnsveld), Zevenaar (met Angerlo) en Doetinchem (met Wehl). Deventer was de enige gemeente buiten Gelderland waar gestemd werd voor een gemeentelijke herindeling.