DEN HAAG - Bij prins Bernhard zijn cellen gevonden die kunnen wijzen op uitzaaiingen van een tumor. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagavond bekendgemaakt. De RVD zei dat de prins niet zal worden geopereerd. Volgens zijn artsen is dat niet mogelijk.

Uit de berichten valt op te maken dat het er slecht uitziet voor de prins. De aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van kanker betekent zeker niet dat de prins op dit moment stervende is. Hoewel hij met 'vermindering van krachten kampt', is de prins gewoon op, telefoneert hij en ontvangt hij gasten. Hoe de prins geestelijk onder het slechte nieuws is, is niet bekend.

Kortademigheid

De 93-jarige prins is afgelopen weken in het UMC Utrecht poliklinisch behandeld voor kortademigheid. Vorige week maakte de RVD bekend dat de kortademigheid van prins Bernhard was verminderd na de tweede poliklinische ingreep om vocht uit zijn borstholte te verwijderen.

De prins kampte al sinds september met kortademigheid, veroorzaakt door vocht in de borstholte. Artsen hebben poliklinisch een drain aangebracht om het vocht te verwijderen. De drain is later verwijderd.

Uitzaaiingen

Bij onderzoek van het vocht zijn volgens de RVD cellen verkregen die kunnen wijzen op uitzaaiingen van een tumor. Volgens de RVD beperkt de prins zijn activiteiten wegens 'vermindering van krachten'.

Het is niet de eerste keer dat er tumoren zijn ontdekt bij de prins. In 1994 werd hij geopereerd aan een tumor van de darm en in 2000 aan een borsttumor. Bij de operatie in november 1994 haalden artsen de hele tumor uit de dikke darm. Het leek er op dat de prins weer snel het ziekenhuis kon verlaten na de ingreep, maar er trad als complicatie een longontsteking en een shocklong op.

Die bleken nogal hardnekkig waardoor de zorgen om herstel van de toen 83-jarige prins toenamen. Pas na de kerst waren er tekenen van herstel. In maart 1995 verliet hij het ziekenhuis en in mei kwam hij weer in het openbaar.

Complicatie

In mei 2000 leek de prins, opnieuw na een operatie, te sterven na een 'neurologische complicatie' en ernstige ademhalingsmoeilijkheden (naar later bleek door een ingeslikte brug). Koningin Beatrix bleef tot diep in de nacht bij haar vader, de pers lag massaal voor de deur van het ziekenhuis. Twee dagen later maakte de RVD bekend dat de prins de krant alweer gelezen had.

In december van dat jaar moest de prins onder het mes om een borsttumor te verwijderen. Hij verbleef slechts een nacht in het ziekenhuis en kon daarna weer naar Soestdijk.