ENSCHEDE - Ongeveer tweederde van de Nederlanders is niet bang dat door opsporingsonderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst de privacy van burgers teveel in het geding komt. Dat blijkt uit een online onderzoek dat MijnOpinie.nl afgelopen week uitvoerde onder 1115 respondenten.

MijnOpinie.nl is onderdeel van Newcom Research & Consultancy, een onderzoeks- en adviesbureau dat is gelieerd aan de Universiteit van Twente.

Privacy

Volgens een woordvoerder wordt in Nederland momenteel veel ophef gemaakt over privacy. "Toch blijkt dat veel mensen hun privacy voor een deel willen opgeven uit veiligheidsbelang." Het doorzoeken van een woning met medeweten van de bewoners stuit op weinig weerstand: 32 procent vindt dit altijd aanvaardbaar. 49 procent vindt het doorzoeken van een woning zonder medeweten van bewoners alleen aanvaardbaar bij concrete dreiging.

Minder veilig

Respondenten gaven verder aan dat ze Nederland minder veilig vinden dan een maand geleden. Uit een peiling van MijnOpinie begin oktober vond 60 procent ons land een veilig land om te wonen, nu is dat nog maar 40 procent. Ook is bijna tweederde bezorgd over mogelijke terroristische aanslagen in Nederland.