MOSKOU - Rusland zal binnen enkele jaren in bezit komen van nieuwe nucleaire wapensystemen. Dat heeft de Russische president Poetin woensdag gezegd. Volgens Russische persbureaus gaat het om systemen die andere nucleaire machten niet hebben en in de nabije toekomst vermoedelijk ook niet zullen ontwikkelen.

Poetin zei dat er proeven zijn gedaan met nieuwe nucleaire raketsystemen. Hij is er zeker van is dat ze de komende jaren in gebruik worden genomen."Het is onwaarschijnlijk dat deze zaken in andere nucleaire machten bestaan", voegde het Russische staatshoofd eraan toe.

Poetin noemde het soort wapens niet. Rusland probeert al sinds 2001, toen de Verenigde Staten in weerwil van internationale verdragen aankondigde een raketschild te gaan bouwen, zijn nucleaire wapenarsenaal te verbeteren. Poetin heeft meerdere malen opgemerkt dat Rusland een nieuw systeem wil ontwikkelen dat bestaat uit intercontinentale raketten die elk Amerikaans raketschild te slim af zijn.

Terrorisme

De Russische leider benadrukte woensdag dat terrorisme nog steeds de grootse bedreiging voor de nationale veiligheid van Rusland is. Het land moet de nucleaire dreiging echter niet vergeten.