DEN HAAG - VVD-fractieleider Zalm denkt door deelname aan een meerderheidskabinet met CDA en Lijst Pim Fortuyn (LPF) een groot deel van het verkiezingsprogramma van de liberalen binnen te kunnen halen. Zalm zei dat donderdag nadat zijn fractie toch had besloten mee te willen praten over zo'n regering. "Wij kunnen met deelname aan deze combinatie erg veel bereiken", zei Zalm.

Hij zei dat te verwachten omdat CDA en LPF zo graag willen dat de liberalen meedoen. De liberale leider waarschuwde wel dat hij niemand "op zijn blauwe ogen" wil geloven en dus eerst over alle inhoudelijke verschillen tussen de partijen harde afspraken op papier wil maken. CDA-leider Balkenende heeft steeds aangegeven dat hij een kort akkoord op hoofdpunten wil maken en dan bewindspersonen wil zoeken die samen een uitgebreider kabinetsprogramma gaan maken.

Zalm was in een gesprek onder leiding van informateur Donner door Balkenende en LPF-leider Herben overtuigd van de noodzaak van VVD-deelname. Volgens Zalm wezen de twee op de bestuurlijke ervaring en sociaal-economische deskundigheid van VVD'ers.

Ook vonden Balkenende en Herben dat de VVD nodig was voor een stabiele regering, aldus Zalm. "Die argumenten sneden wel hout", zei de liberale leider donderdag tijdens een persconferentie.

/NIEUWSZalm positief na gesprek met LPF-leider Herben