AMSTERDAM - Pim Fortuyn is maandagavond uitgeroepen tot Grootste Nederlander Aller Tijden. Niet verwonderlijk, gezien de brede aanhang voor zijn gedachtegoed onder de Nederlandse bevolking. Het komt dan ook niet helemaal als een verrassing dat zijn moordenaar, Volkert van der G., door lezers van het tijdschrift HP/De Tijd is gekozen tot Ergste Nederlander Aller Tijden.

De 3600 mensen die een stem uitbrachten op de ergste Nederlander bleken zich vooral te storen aan nog levende Nederlanders. Slechts één van de tien finalisten, geestelijk vader van de apartheidideologie Hendrik Verwoerd, is al overleden.

De op één na ergste Nederlanders is oud-minister Jan Pronk. Uit een perscommuniqué van HP/de Tijd wordt dat verklaard vanuit 'de drammerige manier waarop hij doorgaans zijn morele gelijk opeist'.

Bernhard

Nummer drie op de lijst is prins Bernhard. "Hem wordt onder meer de Lockheed-affaire verweten, evenals het begrip dat hij heeft getoond voor het mishandelen van winkeldieven." Verder worden genoemd Patrick Kluivert (op de vierde plaats wegens zijn gebrek aan berouw na de dodelijke aanrijding die hij veroorzaakte) en Jan de Vries, de architect die verantwoordelijk is voor Hoog Catharijne.

De deelnemers konden niet zelf aangeven waarom iemand een erge Nederlander was. HP/de Tijd heeft de criteria zelf vastgesteld. Maar, zegt HP-redacteur Thieu Vaessen: "Dat de lezers zo overweldigend stemmen op een man als Pronk, kan als een bevestiging worden gezien van de algemeen ervaren drammerigheid."

Willem van Oranje

Overigens maakte omroep KRO, die de verkiezing van de grootste Nederlander hield, dinsdag bekend dat Willem van Oranje zou hebben gewonnen als alle stemmen waren geteld. Sommige van de stemmen moesten nog worden goedgekeurd na afloop van de uitzending. De vader des vaderlands bleek 31 duizend stemmen meer te hebben gehaald dan Fortuyn.