Het college van de gemeente Enschede wil een pakket van 25,4 miljoen euro beschikbaar stellen aan FC Twente zodat de club in maart twee financiers kan betalen.

Het pakket bestaat uit een oude lening van de gemeente van 17 miljoen euro tegen gunstigere voorwaarden en een garantstelling van 8,4 miljoen euro.

Als Twente volgende maand de openstaande schuld bij ING en XXIII Capital niet terugbetaalt, gaat de club mogelijk alsnog ten onder vanwege de financiële problemen.

Vooral de lening bij XXIII Capital vormt een probleem vanwege de hoge rente. Door de garantstelling van de gemeente kan FC Twente weer geld lenen om die schulden af te betalen.

"Als wij het pakket van 25,4 miljoen effectueren en de raad gaat akkoord, dan kunnen die leningen worden afgelost en gaan de rentelasten omlaag", zegt wethouder Eelco Eerenberg woensdag tegenover Tubantia.

Probleem

FC Twente heeft nu het geld niet om de schuld bij de twee financiers af te betalen. "Wij zitten er als gemeente nog steeds met 17 miljoen euro in. Als Twente in maart niet aan de eisen van ING en XXIII Capital kan voldoen, dan hebben wij ook een probleem. Dus dit is goed voor ons en voor Twente", aldus Eerenberg.

Het pakket van de lening en de garantstelling van de gemeente werd vorig jaar vastgesteld op 32 miljoen euro, maar is nu naar beneden bijgesteld. "Dat komt omdat het beter gaat met de club. Er is minder geld nodig."

De raad besluit waarschijnlijk in februari over het pakket. FC Twente moet als de raad akkoord gaat nog wel een staatssteunpremie betalen, om te voorkomen dat de gemeentelijke hulp wordt gezien al staatssteun.

Licentie

FC Twente raakte na vorig seizoen bijna de licentie kwijt door de financiële problemen, maar die straf draaide de onafhankelijke beroepscommissie van de KNVB in juni terug.

De Tukkers mochten daardoor in de Eredivisie blijven.