SRINAGAR - India is begonnen met het terugtrekken van troepen uit de opstandige regio Kashmir. Een konvooi legervoertuigen met circa duizend militairen is woensdag weggereden uit de zuidelijke stad Anantnag. Dat meldden ooggetuigen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

India wil met de troepenvermindering een gebaar naar Pakistan maken, dat het andere deel van Kashmir in handen heeft. Beide landen maken aanspraak op elkaars deel en hebben honderdduizenden troepen in Kashmir gestationeerd. Het is onduidelijk hoeveel soldaten de Indiërs willen terugtrekken. Bronnen spreken van 20.000 manschappen.

Gevechten

Overigens is het woensdag in de zomerhoofdstad van het Indiase deel van Kashmir, Srinagar, tot een hevig vuurgevecht tussen pro-Pakistaanse moslimrebellen en Indiase veiligheidstroepen gekomen. Daarbij zijn twee rebellen en een burger om het leven gekomen. De schietpartij was in een winkelcentrum vlakbij een cricketstadion waar de Indiase premier Singh woensdag zal spreken.

De aartsvijanden India en Pakistan hebben twee keer oorlog gevoerd om Kashmir, maar sinds begin dit jaar worden er weer vredesbesprekingen gevoerd over het gebied. Naast een wederzijdse troepenvermindering wordt er onderhandeld over een plan van de Pakistaanse president Musharraf om heel Kashmir onder gezamenlijk bestuur van Pakistan en India te brengen.