DEN HAAG - Mensen die ooit op doktersadvies groeihormonen hebben gekregen, lopen jaren later nog kans de ziekte van Creutzfeldt-Jakob te ontwikkelen.
Creutzfeldt-Jakob

Nederlandse onderzoekers beschrijven het verhaal van een 47-jarige man die het beeld van de ongeneeslijke ziekte vertoonde. Dat was 38 jaar nadat hij een lage dosis groeihormoon gebruikte.

De onderzoekers melden dat in de juni-uitgave van de Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry. Het is de langste incubatietijd die ooit voor de ziekte van Creutzfeldt-Jakob is beschreven.

De onderzoekers E. Croes, G. Roks en C. van Duijn zijn verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, G. Jansen aan de Universiteit Utrecht en P. Nijssen aan het St Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.

Het is de eerste keer dat een verband wordt gelegd tussen een uiterst beperkt gebruik van groeihormoon (HGH) en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. De man is overleden aan de klassieke vorm van Creutzfeldt-Jakob. De nieuwe variant, die met besmettting door vlees van koeien met BSE in verband wordt gebracht, is in Nederland nog niet geconstateerd.

De beschreven man is een van de eersten in de wereld die een menselijk groeihormoon kreeg ingespoten. Tot 1985 werd dat gemaakt uit de hypofyse, een klier in de hersenen. Groeihormonen worden sinds 1959 voorgeschreven aan kinderen met groeistoornissen.

De dosis die de man destijds kreeg, was onderdeel van een test. Van een volledige behandeling werd afgezien. Jaren later kreeg hij tintelingen in de armen en moeite met lopen. Na acht maanden werd hij opgenomen, hij stierf vijf maanden later. Na zijn dood werd de ziekte van Creutzfeldt-Jakob vastgesteld.

Nooit eerder had het zo lang geduurd voordat iemand na besmetting deze ziekte kreeg. Geheugenstoornissen en dementie alsmede onwillekeurige spierbewegingen zijn kenmerkend voor Creutzfeldt-Jakob. Bij slachtoffers treffen artsen sponsachtig hersenweefsel aan. De klassieke vorm komt vooral bij oudere mensen, maar kent volgens onderzoekster Croes een behoorlijke variatie.

De onderzoekers schrijven in het artikel te verwachten dat er de komende jaren in Nederland meer gevallen van Creutzfeldt-Jakob worden geconstateerd. Van 564 mensen in Nederland is bekend dat zijn voor 1985 zijn behandeld met het groeihormoon.