EDWARDS AIR FORCE BASE - Het supersonische Amerikaanse vliegtuig X-43A heeft dinsdag een nieuw snelheidsrecord gevestigd. Het experimentele onbemande toestel bereikte enige tijd bijna 11.000 kilometer per uur: 9,7 keer de snelheid van het geluid. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

Het toestel heeft een zogeheten scramjetmotor. De motor verbrandt waterstof en haalt de daarvoor benodigde zuurstof uit lucht die met supersonische snelheid in de verbrandingsruimte wordt geperst. Het probleem is dat daarbij de verbranding op gang moet blijven. Volgens NASA komt dat neer op ,,het in een wervelstorm houden van een lucifer''.

Het onbemande prototype is beschreven als tussenvorm van vliegtuig en raket. Het bijna vier meter lange toestel was met een vliegtuig van het type B-52 op een zekere hoogte gebracht en daar losgelaten. De test boven de Stille Oceaan, ten noordwesten van Los Angeles, duurde een paar minuten. Daarna viel het vliegtuig, zoals gepland, in zee.

Het was de tweede testvlucht met de X-43A dit jaar. In maart bereikte het bijna vier meter lange toestel een snelheid van 7700 kilometer per uur. Met de snelheid die dinsdag werd bereikt kan in ongeveer een half uur van New York naar Amsterdam worden gevlogen.

/LINK
Nasa