MADRID - Een in Spanje vastzittende Marokkaanse terreurverdachte, Abdeladim Akoudad, onderhield contacten met in Nederland opgepakt verdachten. De Spaanse justitie heeft dit dinsdag gezegd.

Onderzoeksrechter Baltasar Garzon zei na een verhoor een voorlopige aanklacht tegen de 36-jarige Akoudad te hebben ingediend. Akoudad wordt sinds oktober 2003 in Spanje gevangen gehouden op grond van een uitleveringsverzoek van Marokko in verband met bomaanslagen in Casablanca in mei dat jaar.

Adressenboek

Volgens Garzon blijkt uit notities in Akoudads adressenboek en uit eerdere verhoren dat Akoudad in de loop van 2003 hielp met de 'coördinatie en organisatie van fundamentalistische islamistische terreurgroepen in Nederland, België en Spanje'.

Samir A.

Zo werd Akoudad in 2003 in Spanje bezocht door Ismail A., een van twee mannen die vorige week in Den Haag werden opgepakt. Ook had Akoudad telefonisch contact met Samir A., een 18-jarige die in Nederland vastzit op verdenking van het beramen van grootschalige terreuraanslagen. Volgens Garzon behoort Akoudad verder tot een cel van de Marokkaans Islamitische Strijders, die in België is opgerold.