LELYSTAD - Een groep van ongeveer zeven christenen bewaakt 's avonds de Al Firdaus moskee in Lelystad. Dat maakte dominee C. Sybrandi dinsdag bekend. De christenen willen zo voorkomen dat er brand wordt gesticht bij de moskee of dat het gebouw wordt bekogeld met stenen.

"Ik wil meehelpen om de spiraal van agressie in Nederland te doorbreken. En we willen opkomen voor onze islamitische medemens", legde Sybrandi dinsdag uit. Hij vroeg zijn gemeenteleden om te posten bij de moskee tussen 21.00 en 23.00 uur. Dan is de poort van het gebedshuis namelijk nog open en is het risico op aanslagen het grootst.

Roulatiesysteem

Zeven christenen hebben zich inmiddels aangemeld voor de bewaking. Zij posten iedere avond in een roulatiesysteem. "Tot op heden is er nog niets dreigends gebeurd", verzekert Sybrandi. Hij wil de bewaking vooralsnog volhouden tot halverwege december. "Hopelijk zijn de spanningen tussen moslims en niet-moslims dan wat bekoeld."

Voorzitter B. Dil van de Al Firdaus moskee noemt de hulp van de christenen "prachtig". "Zo hoort het te gaan, we moeten elkaar helpen."

Vorige week gooiden onbekenden brandend materiaal op de parkeerplaats van het gebedshuis. Het doofde vanzelf en veroorzaakte geen schade. Sindsdien bewaken leden van de islamitische gemeenschap het gebouw 's nachts permanent.