RAMALLAH - De Palestijnse leider Arafat heeft donderdag aangekondigd dat de Palestijnse Autoriteit begin volgend jaar presidents- en parlementsverkiezingen houdt. Tegen het einde van dit jaar zijn er regionale en lokale verkiezingen. Arafat maakte de plannen voor de verkiezingen bekend in een interview met het persbureau Reuters.

Dat er verkiezingen zouden komen, was al bekend. Arafat kondigde vorige week aan dat hij verkiezingen zou uitschrijven. Hij zei hij toen dat die pas mogelijk zijn als Israël de bezette gebieden heeft verlaten. Nu lijkt hij die voorwaarde te laten vallen.

In het gesprek met Reuters zei Arafat dat vertrek van de Israëlische strijdkrachten geen voorwaarde is, maar dat hij wel hoopt dat er dan sprake zal zijn van terugtrekking, 'zodat wij vrije verkiezingen kunnen hebben'.

Israël en de Verenigde Staten hebben de afgelopen tijd op aangedrongen dat de Palestijnse Autoriteit vergaande hervormingen doorvoert en verkiezingen organiseert. Ook veel Palestijnen eisen hervormingen, die een einde zouden moeten maken aan corruptie en vriendjespolitiek.

/DOSSIERMidden-Oosten