AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag uitspraak gedaan tegen acht verdachten in de zaak-Anja Joos. Het legde de 19-jarige M.G. drie jaar celstraf op waarvan een jaar voorwaardelijk.

De 18-jarige S.B. hoeft niet meer terug naar de cel. De man die onlangs al op vrije voeten werd gesteld, kreeg zes maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Die straf kregen ook vier andere verdachten opgelegd. Het hof heeft twee verdachten vrijgesproken.

Anja Joos overleed 6 oktober vorig jaar, nadat een groep jongeren haar op het Gerard Douplein in de Amsterdamse wijk De Pijp had belaagd. Onder hen bevonden zich twee medewerkers van de nabijgelegen supermarkt Dirk van den Broek. Die dachten dat de 43-jarige aan drugs verslaafde vrouw een blikje bier had gestolen.

Verhitte sfeer

Het hof rekende het G. zwaar aan dat hij de fragiele en weerloze vrouw tegen het lichaam heeft getrapt, terwijl ze op grond lag. Joos overleed als gevolg daarvan. Het hof hield rekening met de omstandigheden van het incident. Zo was er sprake van een verhitte sfeer, omdat de jongemannen als homogene groep de confrontatie opzochten met Joos, wat heeft geleid tot een escalatie.

Eis OM

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder deze maand drie jaar celstraf tegen de twee hoofdverdachten B. en G. Het hof stelde B. echter begin november op vrije voeten in afwachting van de uitspraak. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde B. eerder dit jaar nog tot drie jaar celstraf. Door een onhandige formulering van de aanklacht van het OM kwam G. er vanaf met achttien maanden gevangenisstraf, terwijl de officier van justitie zeven jaar had geëist.

De rechtbank sprak verder twee verdachten vrij en veroordeelde zes anderen tot celstraffen variërend van negen maanden tot drie jaar. Het OM ging tegen op een na alle uitspraken in hoger beroep.