DEN HAAG/WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij DCA in een brief gedreigd met strafrechtelijke stappen als DCA zich niet houdt aan de afspraken over bolletjesslikkers.

Volgens het OM maakt DCA zich schuldig aan medeplichtigheid aan drugssmokkel omdat ze het negatief reisadvies negeert dat de douanerecherche afgeeft over passagiers die drugs zouden smokkelen. Het OM dreigt over te gaan tot aanhouding van de gezagvoerder dan wel de inbeslagname van het vliegtuig.

Bolletjesslikkers

Aanleiding voor de brief van het OM in Haarlem is het doorlaten van tien vermeende bolletjesslikkers vorige week. Zij kwamen met DCA naar Nederland, ondanks dat de douane op de Antillen aanwijzingen had dat zij drugs bij zich hadden.

Schadeclaim

DCA dreigt een schadeclaim in te dienen tegen de Staat der Nederlanden als het Openbaar Ministerie de dreigementen uitvoert. De directie van DCA is verbaasd en verontwaardigd over de brief van het OM. Volgens de luchtvaartmaatschappij is het niet redelijk het probleem van de bolletjesslikkers op haar bord te leggen. Wanneer politie en justitie zowel op de Antillen als in Nederland er niet in slagen alle drugskoeriers aan te houden, kan van een luchtvaartmaatschappij niet worden geëist dat zij die personen weigert, aldus DCA.

DCA ontkent dat met Justitie is afgesproken dat DCA bolletjesslikkers op basis van een door de douanerecherche afgegeven negatief reisadvies, aan boord zou weigeren. Deze afspraak is wel gemaakt met KLM, maar nooit met DCA.

Martha

Minister Martha (Justitie) is van mening dat douane, politie en het OM een steekje hebben laten vallen. "Opsporingsbeambten worden geacht reizigers te arresteren als het vermoeden bestaat dat ze drugs smokkelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de douane deze mensen niet oppakt, maar wel verwacht dat een particulier vervoersbedrijf deze personen niet meeneemt."

Onzin

Het argument van het OM dat er geen capaciteit is om grote hoeveelheden bolletjesslikkers op te sluiten is volgens de minister 'onzin'. Eerder deze maand dreigde minister Korthals (Justitie) ook al met stappen toen DCA willens en wetens bolletjesslikkers op Schiphol achterliet. Hij zette niet door omdat hij de luchtvaartmaatschappij de gelegenheid wilde geven om zich te beteren.

/NIEUWSKLM weigert 37 passagiers naar AntillenKorthals onderzoekt doorgelaten bolletjesslikkersCuracao stopt met intensief controleren bolletjeslikkers