WASHINGTON - Het Amerikaanse leger heeft een onderzoek ingesteld naar een schietincident in de Iraakse stad Fallujah waarbij een gewonde Irakees om het leven is gekomen. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon maandag bevestigd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een Amerikaanse militair zou de man, een opstandeling, door het hoofd hebben geschoten terwijl hij gewond op de grond in een moskee lag. Naast hem lagen nog vier opstandelingen waarvan niet duidelijk was of ze nog leefden of dood waren. Van het incident in het weekeinde zijn opnames gemaakt door een cameraman van de nieuwszender NBC.

Volgens NBC waren de gewonden achtergelaten door Amerikaanse militairen die de moskee eerder hadden bestormd. Het is niet duidelijk waarom de mannen geen medische behandeling hebben gekregen.

Na geruchten dat de moskee weer in handen van de opstandelingen zou zijn werd het gebouw opnieuw ingenomen door een tweede groep Amerikaanse militairen. Terwijl ze de moskee doorzoeken ziet een van hen dat een ogenschijnlijk dode opstandeling nog zachtjes ademt. "He's fucking faking he's dead" schreeuwt de militair. Vervolgens richt hij zijn geweer op de man, schiet hem dood en roept "he's fucking dead now".

De beelden van NBC zijn maandag door verscheidene Amerikaanse tv-zenders uitgezonden, maar de cruciale beelden zijn wel onscherp gemaakt. De militair die de Irakees zou hebben doodgeschoten was de dag ervoor bij zware gevechten in Fallujah gewond geraakt aan zijn gezicht.