NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag een wapenembargo afgekondigd tegen Ivoorkust. Het embargo gaat onmiddellijk in en duurt voorlopig dertien maanden. De vijftien leden van de raad stemden unaniem in met de ontwerpresolutie die door Frankrijk was ingediend.

Er komen aanvullende sancties als de strijdende partijen niet voor 15 december de onlangs verbroken wapenstilstand hebben hersteld en het vredesproces nieuw leven hebben ingeblazen. In dat geval worden de belangrijkste regeringsfunctionarissen en rebellenleiders gestraft die verantwoordelijk worden gehouden voor de onrust en het geweld in het West-Afrikaanse land.

Tegoeden

Het gaat onder meer om het bevriezen van hun tegoeden in het buitenland en een reisverbod. Een VN-comité zal bepalen wie dat verbod betreft.

In Ivoorkust dreigt de burgeroorlog weer op te laaien. Het regeringsleger van president Gbagdo, dat het zuiden van het land onder controle heeft, wordt van de rebellen in het noorden gescheiden door VN-troepen en een Franse legermacht.

Vlam

De vlam sloeg begin deze maand in de pan nadat het regeringsleger een offensief begon tegen de rebellen en daarmee een wapenstilstand verbrak die anderhalf jaar had standgehouden. Bij de aanval kwamen ook negen Franse militairen om het leven.

Als vergelding vernietigden Franse gevechtsvliegtuigen de kleine Ivoriaanse luchtmacht. Opgezweept door de machtskliek rond Gbagdo braken daarop in grote steden als Abidjan anti-Franse onlusten uit. Ook andere blanke buitenlanders waren hun leven niet meer veilig en zijn massaal gevlucht uit Ivoorkust. Zeker 5000 buitenlanders zijn geëvacueerd.

De Afrikaanse Unie heeft voor de stemming over de VN-resolutie nog een bemiddelingspoging in Ivoorkust ondernomen, maar de Afrikaanse leiders kwamen maandag tot de conclusie dat verder onderhandelen voorlopig zinloos is. President Obasanjo van Nigeria zei zich zorgen te maken over berichten dat het Ivoriaanse leger de stroomvoorziening naar het noorden van het land heeft afgesloten.

Volgens Obasanjo gaat dat meestal vooraf aan een aanval van het regeringsleger op de rebellen in het noorden van Ivoorkust.