LONDEN - De Britse regering komt dinsdag met plannen om het roken in vrijwel alle cafés en restaurants te verbieden. Maar tot een totaal rookverbod komt het niet. Dat meldde de BBC maandag op basis van een belangrijk rapport over de Britse volksgezondheid dat dinsdag wordt gepresenteerd.

In het rapport wordt een uitzondering gemaakt voor privéclubs waar de leden er zelf voor kiezen om door te roken en kroegen waar geen bereid eten wordt geserveerd. In dergelijke gelegenheden mag in de toekomst nog wel gerookt worden.

Discussie

In Groot-Brittannië is een heftige discussie ontbrand over de vraag of het voorbeeld van Ierland en Noorwegen gevolgd moet worden. In deze landen mag in geen enkele horecagelegenheid meer gerookt worden. Ook in Schotland zijn er plannen voor een totaal rookverbod. Uit een opiniepeiling bleek onlangs dat zeven van de tien Britten een volledig verbod op roken steunt.

In het rapport van de Britse regering worden ook voorstellen gedaan om andere gezondheidsrisico's, zoals overgewicht, aan te pakken. Groot-Brittannië is na de VS het 'vetste' land ter wereld. De regering zou nu tv-reclames voor junkfood aan banden willen leggen, zodat in ieder geval kinderen minder worden beïnvloed door dergelijke reclame-uitingen.