DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) mag de verdachten van de gasexplosie bij de Haagse markt niet langer strafrechtelijk vervolgen. Dat komt doordat justitie en politie fouten hebben gemaakt tijdens het onderzoek in de zaak. Dat meldden de advocaat van een van de twee verdachten en het OM maandagavond.

De opmerkelijke beslissing van rechter F. Quadekker viel tijdens een zogeheten regiezitting in de zaak van de gasexplosie, die zich op 28 juni 2003 voordeed in een naast de Haagse Markt gelegen winkelpand. Zestien mensen raakten gewond door de zware explosie.

Sneller

Tijdens het onderzoek werden gesprekken tussen de verdachten en hun advocaten getapt door de politie. Pas na een jaar werden de verslagen van de gesprekken vernietigd, terwijl dat veel sneller had moeten gebeuren.

De rechtbank heeft volgens persofficier van justitie A. Rijsdorp besloten dat het OM niet ontvankelijk is, omdat de verslagen van de gesprekken te lang onderdeel zijn geweest van het onderzoeksdossier. De gesprekken zijn te laat alsnog vernietigd, waardoor de rechtbank niet kan vast stellen of en zo ja in welke mate de verslagen het onderzoek hebben beïnvloed.

Zwaarste sanctie

Advocaat F. van Ardenne stelt dat de rechter een signaal heeft willen afgeven. "Hij heeft de zwaarste sanctie opgeleg. De politie en het OM hebben grove fouten gemaakt, waarbij de rechten van advocaten en verdachten met voeten zijn getreden", aldus de raadsman.

Justitie erkent dat de gespreksverslagen te laat zijn vernietigd, maar verwerpt de beslissing van de rechter. "Wat we hebben gedaan, mag volgens de wet, geen enkel probleem. We tekenen hoger beroep aan tegen deze uitspraak", aldus Rijsdorp. Het zal zeker enkele maanden duren, voordat het gerechtshof een oordeel geeft in hoger beroep.