LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden legt de 17-jarige jongen die ervan wordt verdacht zijn vriendin in brand te hebben gestoken, poging tot moord dan wel poging tot doodslag ten laste. Dat heeft het OM maandag bekendgemaakt.

De verdachte, met als bijnaam Awa, moet donderdag voor de rechter verschijnen. Die zitting is pro forma, omdat het psychologisch onderzoek nog niet is afgerond. Het OM verwacht dat de inhoudelijke behandeling van de zaak op 16 december plaatsvindt. Beide keren vindt de zitting achter gesloten deuren plaats, omdat de jongen minderjarig is.

Jaloezie

De verdachte stak in augustus zijn toenmalige 16-jarige vriendin in brand. Ook kerfde hij zijn eigen naam op de borst van het meisje. Hij zou hebben gehandeld uit jaloezie. Ook wordt Awa verdacht van mishandeling van een 15-jarige meisje uit Marssum.

Daarnaast legt het OM hem het plegen van bedreigingen ten laste. De jongen bedreigde zijn ex-vriendin vanuit de jeugdinrichting in Zeist waar hij vastzit. Of Awa volgens het volwassenen- of minderjarigenstrafrecht wordt berecht, hangt af van het psychologisch onderzoek.

Verdriet

Nadat Awa in augustus werd opgepakt, bleek dat hij als zanger van rapgroep de L.O.R.D.S. in een rap die op internet circuleerde spijt te betuigen voor zijn daden. Daarin zong hij onder andere "ik heb verdriet, ik heb spijt, schatje ik wil je niet kwijt... Het beste wat ik kan doen is zelfmoord..."