PARIJS - De Israëlische ambassade in Parijs is in de nacht van woensdag op donderdag volledig door brand verwoest. De oorzaak is volgens de Israëlische ambassadeur in Parijs, Elie Barnavi, "op het eerste gezicht een noodlottig toeval", mogelijk kortsluiting. Hij zei dat onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad zo is. De resultaten van het onderzoek tot dusver lijken dat te bevestigen, deelde de politie mee.

De brand ontstond volgens de politie om 02.20 uur op de eerste etage van het gebouw en breidde zich vervolgens uit naar andere verdiepingen, voordat hij ruim twee uur later kon worden geblust. Acht brandweerlieden raakten gewond. Zij werden door de grote hitte bevangen of getroffen door vallend puin. De brandweer zette 35 bluswagens en 15O brandweerlieden in.

Verwoest

Brandweer commandant Vilbert bevestigde donderdag dat er niets over is: "De ambassade is totaal verwoest." Archieven, papieren en computers konden niet worden gered uit de snel om zich heen grijpende vlammen.

De Franse regering heeft Israël beloofd een uitgebreid onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de brand. In het pand, een gebouw van vijf verdiepingen vlak bij de Champs Elysées, waren bouwwerkzaamheden aan de gang. Volgens de nachtwaker is de brand in een van de kantoorruimtes begonnen.

De afgelopen maanden zijn er in Frankrijk meerdere aanslagen geweest op joodse instellingen. Dat was dan ook de reden dat premier Raffarin, minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy en verscheidene andere hoge regeringsfunctionarissen direct na het bekendworden van het nieuws naar de plaats des onheils gingen. President Chirac belde met de Israëlische ambassadeur Barnavi.